U trendu

Lokdaun u federalnim zatvorima posle tuce

VAŠINGTON – Svi federalni zatvori u Sjedinjenim Državama danas su u lokdaunu nakon tuče između nekoliko zatvorenika u jednom zatvoru u Teksasu.

Američki Biro za zatvore (BOP) je u saopštenju naveo da su dvojica zatvorenika umrla u bolnici u blizini zatvora u Bomontu u Teksasu, gde je izbilo nasilje, prenosi agencija Rojters.

Još dvojica drugih zatvorenika su prebačena u bolnicu, ali detalji o njihovom stanju nisu objavljeni.

BOP je saopštio da je postupio sa “velikim oprezom” kada je naredio lokdaun u zatvorskim ustanovama širom zemlje, jer se retko dešava da se zatvorenici zatvaraju u ćelije i što je, kako tvrdi BOP, privremena mera koja ima za cilj da „obezbedi dobar red u našim institucijama“.

Više od 134.000 zatvorenika je smešteno u 130 federalnih zatvora u Sjedinjenim Državama.

“Očekujemo da će ova bezbednosna mera biti kratkotrajna”, navodi se u saopštenju BOP-a, i dodaje da će “nastaviti pažljivo da prati događaje i da će prilagođavati svoje operacije u skladu sa tim kako se situacija bude razvijala”.

List “Njujork tajms” je, pozivajući se na neidentifikovane izvore, preneo da su članovi nasilne salvadorske ulične bande MS-13 bili umešani u tuče u zatvoru u Bomontu, što je izazvalo strah da bi se nasilje moglo proširiti i na druge zatvore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.