London: Bez viza za nisko kvalifikovane imigrante

LONDON – Niskokvalifikovani radnici neće dobiti radne vize, najnovija je mera britanske vlade nakon Bregzita koja je danas obelodanjena.

U tim planovima poslodavci se pozivaju da odustanu od prakse oslanjanja na jeftinu radnu snagu iz Evrope i insistira da se ulaže u osoblje i razvoj tehnologije za automatizaciju, prenosi BBC.

U planovima vlade piše i da državljani zemalja članica EU i zemalja koje nisu u EU, a koji dolaze u Veliku Britaniju treba da budu tretirani pođednako pošto istekne sporazum o slobodi kretanja između EU i Velike Britanije 31. decembra.

Kako se navodi, opozicioni laburisti su se pobunili protiv tih planova ocenjujući da će „neprijateljsko okruženje“ otežati dolazak radnika.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel izjavila je da je namera Vlade da ohrabri kvalifikovane ljude a da smanji dolazak niskokvalifikovanih radnika u Veliku Britaniju.

Kako je rekla, kompanije mogu da traže radnu snagu među osam miliona ekonomski neaktivnih radnika u Britaniji.

Britanska vlada želi da uvede imigracioni sistem zasnovan na poenima, po kome bi strani državljani morali da imaju 70 poena da bi radili u Velikoj Britaniji, od čega bi dobili 50 poena ako znaju da govore engleski jezik i imaju ponudu da rade posao za koji su kvalifikovani s „dokazanim sponzorom“.

Više bodova dobijalo bi se za kvalifikacije, ponuđenu platu i rad u sektoru gde postoji manjak radne snage.

Radnici iz zemalja koje se nalaze u Evropskoj ekonomskoj zoni trenutno imaju automatsko pravo da žive i rade u Velikoj Britaniji bez obzira na platu i kvalifikaciju, a to će važiti do 31. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.