U trendu

Lukač: Neće dozvoliti migrantske kampove na teritoriji RS

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač izjavio je da će se priliv migranata u BiH nastaviti i u narednoj godini, ali da RS neće dozvoliti migrantske kampove na svojoj teritoriji.

„Ne možemo da dozvolimo niti imamo mogućnosti i resurse da pravimo kampove na teritoriji Republike Srpske i to se neće desiti“, poručio je Lukač za RTRS.

On je naveo da je priliv migranata iz godine u godinu sve veći i da se nadležne institucije na nivou BiH nisu adekvatno i na vreme uključile u rešavanje migrantske krize.

„Ministarstvo bezbednosti BiH je napravilo mnoge propuste u proteklom periodu po pitanju migrantske krize. Nisu se uključili adekvatno i na vreme, čak su pričali da BiH apsolutno nije zanimljiva kao migrantska ruta u Evropi, što se pokazalo pogrešnim“, kazao je Lukač.

On je rekao da o razmerama migrantske krize u BiH i nemaru nadležnih na nivou BiH, najbolje svedoči primer Unsko-sanskog kantona (USK).

„Vlasti u USK ne mogu sami da se izbore sa migrantima, a nemaju nikakvu pomoć sa nivoa BiH i prepušteni su sami sebi“, rekao je Lukač.

On je ocenio da je zbog migranata narušena bezbednost u Federaciji BiH i da Republika Srpska neće dozvoliti prelivanje krize na svoju teritoriju.

„Mi u Republici Srpskoj smo uspeli da dobrim radom policije sprečimo da migranti čine krivična dela. Čim oni uđu u Srpsku budu stavljeni pod kontrolu policije i predati nadležnim organima. Na taj način smo sprečili da čine krivična dela i zaštitili naše građane i njihovu bezbednost i imovinu“, kazao je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske je ponovio da MUP neće dati saglasnost za formiranje novih tela koja će imati operativne nadležnosti na području BiH, ocenivši da nema potrebe za tim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.