U trendu

Lukašenko i Merkelova razgovarali o migrantskoj krizi

MINSK – Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarao je danas telefonom sa nemačkom kancelarkom u tehničkom mandatu Angelom Merkel o migrantskoj krizi na granici Belorusije sa zemljama EU, saopštio je Telegram kanal „Pul prvog“

Kako je navedeno, u razgovoru je bilo reči o nizu problema, pre svega o situaciji sa izbeglicama na belorusko-pollskoj, belorusko-litvanskoj i belorusko-letonskoj granici.

Detallno su razmotreni putevi i izgledi za rešavanje migracionog problema kako bi se sprečila eskalacija situacije na granici, prenosi Sputnjik.

U saopštenju se kaže i da su lideri detallno razmatrali podršku izbeglicama kroz pružanje humanitarne pomoći.

Kako prenosi kanal, razgovor predsednika Lukašenka i Merkelove trajao je oko 50 minuta, a strane su se „dogovorile o dallim kontaktima kako bi se rešila situacija”.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Pollskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra.

Nekoliko hillada migranata došlo je do belorusko-pollske granice i ne napušta pograničnu zonu.

Neki od njih pokušali su da uđu u Pollsku razbijajući ogradu od bodllikave žice.

Zemlle Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.