U trendu

Lukasenko za promenu ustava

MINSK – Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao je danas na promene ustava koje bi, kako ocenjuje agencija Rojters, sprečile da opozicioni pokret, koji je ustao protiv njega na masovnim uličnim protestima prošle godine, preuzme vlast.

„Posle prošle godine smo shvatili da im se ne može dozvoliti da dođu na vlast, jer nećemo biti likvidirani samo mi. Zato bi novi ustav trebalo da bude uzet u obzir“, izjavio je Lukašenko, a prenosi Rojters pozivajući se na belorusku državnu novinsku agenciju Belta.

Lukašenko nije precizirao koje su konkretne promene ustava predviđene, ali je ponovio da bi referendum o njima trebalo da se održi najkasnije u februaru.

Predsednik beloruskog ustavnog suda Petr Miklaševič je izjavio da je novim ustavom predložena raspodela ovlašćenja između predsednika, vlade i parlamenta.

Lukašenko, koji je predsednik od 1994. godine, promovisao je ustavnu reformu kao način za izlazak iz političke krize nakon spornih izbora u avgustu 2020. godine, navodi Rojters..

Ali njegovi protivnici osudili su takvu promenu, okarakterisavši je kao sredstvo da se osigura njegov ostanak na vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.