U trendu

Lukašenko zamolio Putina da ostavi deo snaga u Belorusiji

MINSK – Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je posle zajedničkih vojnih vežbi zamolio svog ruskog kolegu Vladimira Putina da zadrži deo ruskih snaga u Belorusiji.

„Zamolio sam ruskog predsednika da zadrži deo ruskih snaga u oblasti Gomelja. Međutim, nikada nismo planirali rat sa Ukrajinom ili sumnjali da bismo mogli biti ugroženi iz tog pravca i nikada tamo nismo stacionirali nijednu vojnu jedinicu“, rekao je Lukašenko na današnjem sastanku Saveta bezbednosti, prenosi agencija BelTA.

Lukaženko je ocenio da je „Zapadu bio potreban oružani sukob“ da bi mogao da okrivi Rusiju.

„Nisu se ograničili na medijske laži ili ekonomske mere, već su rasporedili novu formaciju od 8.000 ljudi u Evropi od kojih su njih dve hiljade bili nadomak naše granice 20. februara“, rekao je Lukašenko, prenosi TAS S.

„Vojni potencijal Ukrajine je rastao neizmerno, sa američkim avionima, velikim brojem protivoklopnih i protivvazdušnih projektila i druge municije. Uporedo sa naoružavanjem ukrajinska vojska je intenzivirala raketne i artiljerijske udare na civilne objekate u Donbasu ubijajući nevine ljude“, rekao je Lukašenko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.