U trendu

Lula danas u Šangaju, sutra sa Sijem u Pekingu o trgovini i Ukrajini

PEKING – Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, tokom posete Kini, posetiće danas Šangaj, važno finansijsko središte, sa ciljem da ojača veze sa najvećim trgovinskim partnerom svoje zemlje i dobije političku podršku za pokušaje posredovanja u sukobu u Ukrajini, piše AP.
Lula je stigao u sredu u Kinu i trebalo bi da se sastane sutra sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, pre nego što završi posetu u subotu.
Brazilska vlada je saopštila da se očekuje da će dve zemlje potpisati najmanje 20 bilateralnih sporazuma tokom Luline posete, naglašavajući poboljšanje odnosa nakon teškog perioda za vreme mandata bivšeg predsednika Žaira Bolsonara.
Lula će u Šangaju takođe prisustvovati zvaničnom polaganju zakletve bliske saradnice i bivše brazilske predsednice Dilme Rusef, kao direktora Nove razvojne banke (NDB), koju je osnovala grupa zemalja u razvoju BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika
Ova institucija sebe postavlja kao alternativu Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci koje su najvećim delom pod kontrolom SAD i njenih zapadnih saveznika.

Osnovana pre više od sedam godina, banka je odobrila 99 kreditnih projekata ukupne vrednosti preko 34 milijarde dolara, uglavnom za infrastrukturne projekte, prema navodima kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Očekuje se da će Lula tokom sastanka sa Sijem razgovarati o trgovini, investicijama, reindustrijalizaciji, energetskoj tranziciji, klimatskim promenama i mirovnim sporazumima, saopštila je brazilska vlada.
Kina je najveće izvozno tržište Brazila, koje svake godine kupuje desetine milijardi dolara vrednu soju, govedinu, gvozdenu rudu, živinu, šećernu trsku, pamuk i sirovu naftu.
Brazil je najveći primalac kineskih investicija u Latinskoj Americi, prema kineskim državnim medijima, iako Lula ne podržava potpuno kinesko vlasništvo nad brazilskim kompanijama.
Jedan od sporazuma koji će Lula potpisati u Kini odnosiće se na izgradnju šestog satelita, izgrađenog u okviru programa dve države koji treba da nadgleda biome kao što je Amazonska prašuma.

U političkom smislu, dolazak levičara Lule u Kinu je znak ponovnog pojavljivanja Brazila na globalnoj sceni, otkako je u januaru smenio Bolsonara, desničarskog nacionalistu koji je pokazivao malo interesovanja za međunarodne poslove ili putovanja u inostranstvo, navodi AP.
Lula, koji će danas posetiti istraživački centar kompanije Huavej u Šangaju, putovao je u Argentinu i Urugvaj u januaru i u SAD u februaru, pokazujući time značaj koji pridaje međunarodnim poslovima, smatraju politički stručnjaci.

Ključni deo Lulinog angažovanja u inostranstvu je njegova inicijativa da Brazil i druge zemlje u razvoju, uključujući Kinu, posreduju u miru oko Ukrajine. Međutim, njegov predlog da se Ukrajina odrekne Krima, kao ustupak za postizanje mira, izazvao je nezadovoljstvo Kijeva i njegovih saveznika.

Peking takođe nastoji da bude prihvaćena kao posrednik u okončanju ovog sukoba, a kineski mirovni predlog predstavljen u februaru sadrži neke aspekte zajedničke sa Lulinim, kao što su prekid neprijateljstava i početak pregovora, ali ne govori o delovima ukrajinske teritorije koje je Rusija zauzela, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar