U trendu

Madjarska neće primati nazad migrante

Za Madjarsku će „verovatno biti nemoguće“ da primi nazad migrante koji su prošli kroz zemlju na putu ka Nemačkoj, rekao je danas portparol madjarske vlade Zoltan Kovač.

Kovač je rekao za agenciju AP da, iako je Madjarska pokušala da primeni pravila Evropske unije o azilu i da registruje izbeglice, ona neće „preuzeti odgovornost za dogadjaje koji su usledili posle nemačkog poziva migrantima ili tražiocima azila koji su išli Balkanskom rutom“.

Kovač je rekao da rekordni broj migranata 2015. godine pokazuje da je sistem EU za registrovanje migranata „mrtav“.

On je, takodje, odbacio kritiku madjarske procedure za dodelu azila rekavši da zemlja primenjuje „vrlo oštre kriterijume“ jer se Evropa ne suočava sa „izbegličkom krizom, već sa masovnom migracionom krizom“.

Madjarska je prošle godine odobrila 502 zahteva za azil, medjutim više od 90 odsto od 177.135 ljudi koji su se registrovali za azil 2015. napustilo je zemlju pre nego što su njihovi zahtevi mogli da budu rešeni.

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks upozorio je danas da bi vraćanje migranata iz Austrije u Madjarsku, na osnovu Dablinskog sporazuma, moglo da dovede do ozbiljnog kršenja njihovih ljudskih prava.

Muižnieks je rekao da veliki broj tražilaca azila u Madjarskoj stavljaju u pritvor i po pravilu im se zahtevi za dobijanje azila ne razmatraju detaljno.

Po oceni Muižnieksa, zakon o azilu koji je Madjarska usvojila u septembru prošle godine je u suprotnosti sa standardima Saveta Evrope i Evopske konvencije o ljudskim pravima.

Blizu 400.000 migranata koji su bežali od rata i siromaštva ušlo je u Madjarsku prošle godine i madjarska vlada je pokušala da zaustavi taj priliv podizanjem ograda na svojim granicama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.