U trendu

Mađarska osniva agenciju za borbu protiv korupcije

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada se obavezala da će osnovati sopstvenu agenciju za borbu protiv korupcije u nastojanju da oslobodi milijarde evra i sredstava Evropske unije koje joj je evropski blok uskratio zbog zabrinutosti u vezi s vladavinom prava i korupcijom.

Mađarski premijer Viktor Orban potpisao je uredbu na osnovu koje će biti uspostavljeno nezavisno telo za sprečavanje, otkrivanje i ispravljanje nezakonitosti i nepravilnosti u vezi sa rukovanjem fondovima EU, preneo je AP.

Agencija će imati zadatak da reaguje kada bude smatrala da vlasti nisu delovale dovoljno da spreče ili istraže slučajeve prevare, korupcije, sukoba interesa i drugih kršenja, navodi se u uredbi.

Čini se da je ovaj potez ustupak mađarske vlade Uniji, koja ovog meseca odlučuje da li će odobriti zahtev Mađarskoj da dobije više milijardi evra za oporavak namenjenih za pomoć evropskim ekonomijama oštećenim pandemijom kovid-19, navela je američka agencija.

Buduća agencija za borbu protiv korupcije počeće sa radom 21. novembra, a posebna radna grupa za borbu protiv korupcije, sastavljena od vladinih i nevladinih delegata, biće osnovana do 1. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.