U trendu

Mađarski parlament započeo proces rafitikacije ulaska Finske i Švedske u NATO

BUDIMPEŠTA – Mađarski parlament započeo je danas proces ratifikacije ulaska Finske i Švedske u NATO a predsednica Mađarske Katalin Novak i vladin zvaničnik pozvali su poslanike da što pre podrže predloge o pristupanju dve zemlje u vojnu Alijansu.

„To je složena odluka, sa ozbiljnim posledicama, pa je neophodno pažljivo razmatranje. Moj stav je jasan: u sadašnjoj situaciji pristupanje Švedske i Finske je opravdano. Verujem da će Narodna skupština doneti mudru odluku što je pre moguće!“, napisala je Novak na Fejsbuku, prenosi MTI.

Mađarska i Turska su jedine zemlje članice NATO tek treba da ratifikuju zahteve Finske i Švedske za pridruživanje Aliljansi.

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za ulazak u NATO, posle ruskog napada na Ukrajinu.

Taj zahtev treba da odobri svih 30 članica Alijanse, među kojima još Turska ima primedbe na članstvo Švedske zahtevajući da Stokholm najpre izruči Ankari optužene za terorizam, podseća Rojters.

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je u petak rezerve prema članstvu Švedske i Finske u NATO navodeći da obe države šire laži o stanju demokratije i vladavini prava u Mađarskoj.

Kako navodi britanska agencija, samo desetina od 199 mađarskih poslanika je prisustvovala današnjem početku debate, koja će se završiti finalnim glasanjem tek sredinom marta.

„Širenje NATO-a na Finsku i Švedsku je značajan korak ka jačanju bezbednosti evroatlantskog regiona“, rekao je državni sekretar mađarskog Ministarstva spoljnih poslova Peter Staraj u obraćanju pred skoro praznom skupštinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.