U trendu

Maduro produžio vanredno ekonomsko stanje u Venecueli

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro produžio je za još tri meseca vanredno ekonomsko stanje u zemlji, uvedeno sredinom januara zbog ekonomske i političke krize, prenela je agencija Frans pres.

„Ukaz o proglašenju vanrednog stanja biće na snazi tokom maja, juna i jula, a razmotrićemo i njegovo produženje do kraja ove i tokom sledeće godine, jer je to neophodno za oporavak proizvodnih kapaciteta zemlje“, rekao je Maduro sinoć u televizijskom obraćanju naciji.

On je 14. januara doneo ukaz o proglašenju vanrednog ekonomskog stanja, kojim je predvidjen rok od 60 dana za sprovodjenje reformi.

S druge strane, predsednik parlamenta Enri Ramos Aljup izjavio je u sredu da Maduro nema ustavna ovlašćenja za donošenje takvog ukaza.

Odluka o produženju vanrednog stanja podneta je na odobrenje parlamentu, u kojem posle decemarskih parlamentarnih izbora većinu čini opozicija.

Parlament je u januaru odbacio odluku o uvodjenju vanrednog stanja, ali ju je potom odobrio Vrhovni sud pravde, najviši sudski organ u zemlji.

Vanredno ekonomsko stanje podrazumeva upravljanje države i privatnim sektorom u cilju poboljšanja proizvodnje, što će, prema oceni opozicije, dovesti do nove eksproprijacije.

Venecuela poseduje rezerve nafte koje su medju najvećima na svetu, ali se suočava sa teškom ekonomskom krizom zbog pada bruto domaćeg proizvoda i cene nafte, koja je izvor 96 odsto prihoda zemlje.

Stopa inflacije u 2015. godini dostigla je 180,9 odsto, a drugu godinu zaredom zabeležen je pad bruto domaćeg proizvoda od 5,7 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar