U trendu

Mafija u Italiji: Manje ubistava, više ekonomskog kriminala

RIM – Ni mafija nije kao što je nekada bila, menja se i prilagođava promenama u društvu.

Ovo je sažetak izveštaja o stanju organizovanog kriminala u Italji, u prvoj godini pandemije kovida 2020, koji je parlamentu dostavila Direkcija za borbu protvi mafije, a čije detalje prenose italijanski mediji.

Prema izveštaju, u drugoj polovini 2020 godine smanjen je broj ubistava i gangsterskih obračuna bandi, ali “zahvaljujući njihovoj preduzetničkoj sposbnosti i orgromnom kapitalu sa kojim raspolažu” porastao je uticaj i inflitracija organizovanog kriminala u ekonomiji, koruptivnim aferama u javnoj administraciji, piše u izveštaju.

Organizovani kriminal nije više ograničen samo na južne delove Italije, već je prodoro i raširio se na celoj nacionalnoj teritoriji, a svoje “filijale” je kao pipke proširio je na mnoge evropske i zemlje u svetu.

Globalno najraširenija je Ndrageta, koja je lider u rasturanju kokaina i uspešno povezana sa narko kartelima Južne Amerike, ali i sa političarima, preduzetnicima i osobama koje se bave raznim vidovima slobodne profesije.

U godini pandemije kovida19, 2020. kriminalne organizacije su još više prodrle i kapilarno se raširile u ekonomski i socijalni život društva, a to su im olakšali javni službenici, o čemu govori podatak da je u 46 italijanskih opština lokalna vlada raspuštena zbog inflitracije kriminalnih organizacija.

Druga mafijaška organizacija “Koza Nostra” i dalje svoje uporište ima na Siciliji i bavi se svojim “tradicionalnim” poslovima: lihvarenjem, rasturanjem droga, kontrolom kockarskih igara i sve više prodire u zone finansirane javnim novcem, kao što je poljoprivreda i proizvodnja obnovljive energije.

Regija Kampanja pored “svoje” tradicionalne “Kamore” se suočava sa porastom takozavanih “bejbi gang”, kriminalnih grupa maloletnika koje su cešto protagonisti ekstremnih formi urbanog gangsterizma.

Pored “svojih”, Italija se suočava i sa uvezenim, kriminalnim organizacijama došljaka.

Nigerijskie kriminalne organizacije kontrolišu prostituciju i trgovinu ljudima, a sve povezano sa crnom magijom koja je deo tradicije Nigerije.

Albanski kriminalci, u saradnji sa italijanskim partnerima, kontrolišu rasturanje droge “na malo”, rumunske mafije svoju kriminalnu delatnost koncentrišu na trgovinu ljudima za rad u poljoprivredi i prostituciji.

Prema izveštaju, mafijaške organizacije su se prilagodile i prihvatile mogućnosti koje pruža globalizovani svet, između ostalog isplatu i prenos novca u takozvani kripto valutama, kao što je “Bitkoin” i “Monere”, čije tokove za sada nije moguće kontrolisati niti pratiti kao što je to moguće putem tradicionalnog bankarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.