U trendu

Makron: Gnev opravdan, nasilje nedopustivo, potrebni mir i red

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je sinoć da je gnev u zemlji dubok i opravdan, ali da je nasilje nedopustivo, te da mir i red moraju da zavladaju „uz primenu svih sredstava“, a da za sebe veruje da može pronaći izlaz iz trenutnih problema.

U prvom televizijskom obraćanju javnosti otkako su protesti protiv poreza širom zemlje prerasli u nerede u Parizu, Makron je istakao da u proteklih 18 meseci nije bilo moguće pružiti odgovor na probleme koji traju poslednjih 40 godina, prenosi Rojters.

Francuski predsednik osudio je nasilje protekle sedmice prilikom protesta „žutih prsluka“, a koje je, kako je rekao, duboko uzdrmalo zemlju, prenose mediji.

„Za to nasilje neće biti nikakve milosti“, istakao je predsednik, ali je istovremeno naglasio da ima obzira prema besu „žutih prsluka“.

„Svi smo videli kakvu igru igraju oportunisti koji su iskoristili iskren gnev“, rekao je Makron, ukazavši da „nikakav bes ne opravdava napade na policajca, žandarma, uništavanje prodavnica i javnih zgrada“.

Kako je istakao, „kada se nasilje razulari, sloboda prestaje. Zato sada mir i red moraju da zavladaju u Republici, jer se ništa trajno neće izgraditi sve dok postoji strah“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.