U trendu

Makron krenuo na turneji po afričkim državama

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron danas je krenuo na turneju u tri afričke države, pa će tako tokom prvog zvaničnog putovanja van Evrope od reizbora, posetiti Kamerun, Benin i Gvineju Bisao što pokazuje koliko je Afrika visoko na listi prioriteta Francuske.

Na dnevnom redu razgovora biće zajednički izazovi kao što su borba protiv terorizma i borba protiv klimatskih promena, ali Makron će razgovarati sa svojim domaćinima i o posledicama sukoba u Ukrajini kao što su rast inflacije i troškova života i moguća kriza zbog nestašice prehrambenih proizvoda izazvane zastojem izvoza pšenice, ječma i suncokretovog ulja iz Ukrajine, s obzirom da Rusija i Ukrajina podmiruju preko 40 odsto afričkih potreba za žitaricama, prenosi AP.

Jedan od ciljeva posete je i jačanje bilateralne saradnje Francuske sa afričkim zemljama u trenutku kada ruski zvaničnici takođe nastoje da pridobiju podršku afričkih država.

Posebno zabrinjavaju veze Centralnoafričke Republike i Malija sa ruskom paravojnom organizacijom Vagner, grupom koju EU vidi kao destabilizujuću silu.

Makron najpre stiže u Kamerun, najveću ekonomiju centralne Afrike gde će razgovarati o proizvodnji hrane i o tome kako ta zemlja prevazilazi poteškoće izazvane zastojem u izvozu ukrajinskog žita.

U Beninu, gde će doputovati u sredu, Makron će razgovarati o načinima borbe protiv sve većih terorističkih pretnji i mogućnostima da se spreči njihovo prelivanja u zemlje Gvinejskog zaliva.

U Gvineji Bisao, krajnjem odredištu turneje, Makron će razgovarati o planovima za izgradnju francuske škole na lokaciji koju je odredila vlada te afričke zemlje.

Makron se nada da će uspeti da pokrene i planove za povećanje ulaganja Evropske unije u afričku infrastrukturu i poljoprivredu najavljene na februarskom samitu EU – Afrika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar