U trendu

Makron: Povlačimo trupe u slučaju islamske radikalizacije

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je danas da će Francuska povući svoje trupe iz Malija ukoliko politička nestabilnost bude rezultirala većim stepenom islamske radikalizacije u toj afričkoj zemlji.

Francuska u Maliju trenutno ima oko 5.100 pripadnika oružanih snaga u regionu Sahel koji je na prvoj liniji fronta u ratu sa islamskim ekstremistima, prenosi BBC.

Francuska armija od 2013. godine pruža podršku snagama Malija, Mauritanije, Nigera, Burkine Faso i Čada u ratu koji se u Sahelu vodi protiv islamskih ekstremista.

U intervjuu za pariske Nedeljne novine Makron je potvrdio da je upozorio lokalne afričke lidere da Francuska neće više pružati podršku zemljama u kojima nema demokratije i u kojima se koče tranzicioni procesi, kao i da Francuska ne namerava da zauvek drži svoje trupe u Africi.

Francuska već decenijama pruža vojnu pomoć liderima u svojim nekadašnjim kolonijama, a često šalje trupe i vrši vazdušne udare na položaje naoružanih pobunjenika.

U Maliju je prošle nedelje Asimi Goita, pukovnik vojske Malija izvršio državni udar, drugi u toj zemlji u poslednjih devet meseci, a Ustavni sud Malija ga je prekjuče proglasio v. d. predsednikom u periodu tranzicije.

Prethodno je Goita naredio da se bivši predsednik Bah Ndav i premijer Moktar Uane sruše s vlasti i uhapse jer su navodno sabotirali proces tranzicije u Maliju.

Asimi Goita je bio na čelu državnog udara i u avgustu prošle godine kada je s vlasti zbačen izabrani predsednik Ibrahim Bubakar Geita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.