U trendu

Makron sa Zelenskim i Šolcom: Od dešavanja u Ukrajini zavisi budućnost Evrope

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron sastao se u Parizu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

„Zločin agresije ne mogu se tolerisati ni pod kojim okolnostima, a još manje ako to čini sila kakva je Rusija. Od onoga što se dešava u Ukrajini zavisi budućnost Evrope. Toga smo potpuno svesni“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare u Jelisejskoj palati posle sastanka u četvrtak.

Istakao je da će sve „dok Rusija napada“, Ukrajini biti neophodna vojna podrška i naveo da sa Zelenskim i Šolcem razgovara o operativnim potrebama Kijeva.

„Francuska i Nemačka su bile uz Ukrajinu svih ovih meseci. Ukrajina zna kako da ostane jaka, ali zna i da bude zahvalna“, rekao je Zelenski i naglasio da su Ukrajini potrebni avioni i teško napružanje što je pre moguće.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će Evropa i SAD podržavati Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije koliko god bude potrebno, i dodao da Ukrajina pripada evropskoj porodici.

Zelenski se ranije u četvrtak tokom posete Velikoj Britaniji sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i članovima britanskog parlamenta i britanskim kraljem Čarlsom III.

Planirano je da se ukrajinski predsednik danas u Briselu, na marginama sastanka Evropskog saveta, sastane sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.