U trendu

Makron: Strateški autonomna Evrope može biti „treći pol“ u odnosu na SAD i Kinu

PARIZ – Bez strateške autonomije, Evropa rizikuje izlazak iz istorije, upozorava predsednik Francuske Emanuel Makron i navodi da Evropa može da bude „treći pol“ u odnosu na SAD i Kinu.

„Predugo Evropa nije izgradila stratešku autonomiju. Danas je ideološka bitka dobijena, ali sada moramo da primenimo ovu strategiju“, rekao je Makron u intervjuu za „Eho“ tokom državne posete Kini.

„Zamka za Evropu bi bila da, kada uspe da razjasni svoju stratešku poziciju, bude uhvaćena u poremećaju sveta i krizama koje nisu naše“, kazao je on.

Za predsednika Francuske, strateška autonomija je ključna da spreči evropske države da postanu „vazali“, kada Evropa može da bude „treći pol“ u odnosu na SAD i Kinu.

„Ne želimo da ulazimo u logiku od bloka do bloka“, kaže predsednik Francuske, koji je i protiv „eksteritorijalnosti dolara“.

On je istakao da se istorija ubrzava i da nam je paralelno potrebno i ubrzanje evropske ratne ekonomije.

Na pitanje šta se može očekivati od Kine o Ukrajini posle njegovog dijaloga sa predsednikom Si Đinpingom, Makron je izjavio da misli da Kina ima isto zapažanje da je danas vreme vojno.

„Ukrajinci pružaju otpor i mi im pomažemo. Nije vreme za pregovore, čak i ako ih pripremimo i ako moramo da postavimo prekretnice. Ovo je svrha dijaloga sa Kinom: da se konsoliduju zajednički pristupi“, istakao je Makron.

Prema njegovim rečima, prvi je podrška principima Povelje Ujedinjenih nacija, drugi je jasan podsetnik na nuklearnu energiju „i na Kini je da povuče posledice činjenice da je predsednik (Rusije Vladimir) Putin rasporedio nuklearno oružje u Belorusiji nekoliko dana nakon što se obavezao da to neće učiniti“.

Treći je, navodi, veoma jasno podsećanje na humanitarno pravo i zaštitu dece, a četvrti želja za dogovorenim i trajnim mirom.

„Napominjem da je predsednik Si Đinping govorio o evropskoj bezbednosnoj arhitekturi. Ali ne može postojati evropska bezbednosna arhitektura sve dok u Evropi postoje invazione zemlje ili zamrznuti konflikti. Dakle, vidite da iz svega toga proizilazi zajednička matrica. Da li je Ukrajina prioritet kineske diplomatije? Možda ne. Ali ovaj dijalog omogućava da se ublaže komentari koje smo čuli o obliku samozadovoljstva Kine u odnosu na Rusiju“, rekao je Makron.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar