U trendu

Makron: Video snimci na kojima policija tuče Afroamerikanca su sramota

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da su video snimci koji pokazuju policajce dok tuku Afroamerikanca sramota za Francusku.

Makron je zatražio od vlade da brzo iznese predloge za vraćanje poverenja Francuza u policiju i za bolju borbu protiv diskriminacije.

Francuski predsednik je ove primedbe objavio na Fejsbuku, i to je njegova prva reakcija na očigledno neopravdanu upotrebu sile policije tokom dva nedavna incidenta.

Juče se pojavio video snimak na kome policajaci tuku muzičkog producenta Mišela Zeklera, a dan ranije snimak brutalne policijske evakuacije migranata sa pariskog trga.

Zekler je za Asošiejted pres rekao da su ga policajci vredjali koristeći rasističke epitete. On je rekao da ne zna zašto ga je policija pratila.

Incidenti su se dogodili dok francuska vlada pokušava da usvoji zakon kojim se zabranjuje snimanje policije, što je izazvalo proteste liberalnih gradjanskih grupa i novinara, koji su izrazili zabrinutost da bi taj zakon omoguceno da policijska brutalnost prodje neopaženo i nekažnjeno.

Za sutra su planirani protesti širom Francuske.

U poruci na Fejsbuku Makron je rekao da veruje da bi policija trebalo da postupa prema Francuzima na „primeran“ način, i obrnuto. To znači, rekao je, da „nikada“ neće prihvatiti ni nasilje nad policijom ni nasilje policije.

„Oni koji osiguravaju primenu zakona moraju da poštuju zakon“, naveo je francuski predsednik.

Policajci umešani u prebijanje Zeklera su spendovani i policija svodi protiv njih internu istragu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.