U trendu

Makron: Znam šta vam dugujem

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) koji je večeras pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora, izjavio je da zna šta duguje biračima koji su za njega glasali, obećavajući metode obnove u novom petogodišnjem mandatu, prenela je francuska onlajn televizija BFMTV.

„Posle pet godina transformacije, srećnih i teških trenutaka, izuzetnih kriza takodje, danas je većina vas odlučila da mi ponovo ukaže poverenje u narednih pet godina. Znam šta vam dugujem“, izjavio je Makron u govoru na Marsovim poljima kod Ajfelove kule u Parizu.

Makron, koji je osvojio drugi uzastopni mandat, kako mu dozvoljava Ustav, obećao je „metode obnove“ i dodao da njegovi prvi koraci neće biti isti kao pre pet godina.

Predsednik Francuske se obratio i glasačima koji nisu glasali za njega već protiv liderke ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) koja je kao pre pet godina takodje poražena u drugom krugu predsedničkih izbora.

„Znam da su mnogi danas glasali za mene, ne da bi podržali moje ideje već da bi blokirali ideje ekstremne desnice. Želim da im zahvalim. Ovo glasanje me obavezuje za godine koje dolaze“, rekao je Makron.

Prema rezultatima izlaznih anketa, centrista Makron osvojio je izmedju 57,6 i 58,2 odsto glasova, a Le Penova izmedju 41,8 i 42,4 odsto glasova.

Zvanični rezultati biće saopšteni u sredu. Ceremonija inauguracije novog predsednika trebalo bi da bude najkasnije do 13. maja. Predsednik Ustavnog saveta će na dan ceremonije svečano pročitati rezultate izbora i pozvati na inauguraciju novog izabranog predsednika.

Centrista Makron je 2017. godine prvi put izabran za predsednika i tada je sa 39 godina postao najmladji šef države koji je uzdrmao tradicionalne stranke, levicu i desnicu, koje su se smenjivale na vlasti.

Kampanja za oba kruga izbora održana je u svetlu brige gradjana o kupovnoj moći, epidemije korona virusa i rata u Ukrajini. Na spoljnopolitičkom planu, predsednički izbori su održani u sklopu francuskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije.

Francuze 12. i 19. juna čekaju parlamentarni izbori koji će biti održani u dva kruga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar