Makronizacija Francuske: Makronov pokret ubedljivo vodi na izborima

Pokret Emanuela Makrona ubedljivo vodi u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj sa 41,25 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske.

Istovremeno, „Ipsos“ predviđa da će Makron dobiti 355 mesta u Parlamentu.

Sa druge strane, „Elabe“ tvrdi da će Makronova partija dobiti između 395 i 425 mesta, dok će Nacionalni front dobiti između četiri i šest mesta.

Tri sata pre zatvaranja biračkih mesta u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je izlaznost mnogo niža nego 2012. godine.

Do 17 sati izlaznost je iznosila 35,5 odsto dok je 2012. godina bila 46,4 odsto, pokazuju statistike, prenosi AFP.

(Sputnjik)

Delimični rezultati:Ubedljiva pobeda Makronove stranke

Stranka „Republika u pokretu“ francuskog predsednika Emanuela Makrona odnela je ubedljivu pobedu nad partijama desnice i levice, pokazuju večeras objavljeni delimični rezultati drugog kruga parlamentarnih izbora.

Dosad je prebrojano 57 odsto glasova, a Makronova „Republika u pokretu“ osvojila je 41 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Slede konzervativni republikanci sa 23 odsto, a na trećem mestu je Nacionalni front krajnje desnice sa skoro 10 odsto glasova.

Socijalisti su na četvrtom mestu sa osvojenih 6,2 odsto.

Istovremeno, Nacionalni front je saopštio da njihov lider Marin le Pen ulazi u parlament, preneo je AFP.

Odmah po zatvaranju birališta u 20.00 sati, objavljene su projekcije dve agencije za ispitivanje javnog mnjenja prema kojima stranka „Republika u pokretu“ predsednika Emanuela Makrona dobija veliku većinu mesta u parlamentu.

Agencije Kantar-Sofres and Ipsos/Sopra Steria, procenjuju da će Makronova stranka i njegovi saveznici stranka MODEM dobiti između 355 i 360 mesta u parlamentu od 577 mesta.

Republikanci i njihovi saveznici dobiće, pokazuju projekcije, između 125 i 133 mesta.

Socijalisti, koji su do prošlog meseca bili na vlasti, dobiće, kako se predviđa, između 45 i 49 mesta.

Ipsos navodi da kranje desničarski Nacionalni front kome je na čelu Marin le Pen, dobiti ispod osam poslaničkih mandata.

Drugi krug izbora obeležio je nizak odziv glasača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.