U trendu

Maksar: Došlo do novog raspoređivanja ruske opreme i trupa

VAŠINGTON – Došlo je do novog raspoređivanja oklopne opreme i trupa u Rusiji u blizini granice sa Ukrajinom, prema satelitskim snimcima američke kompanije Maksar, saopšteno je iz te kompanije.

Ova nova aktivnost predstavlja promenu u obrascu prethodno primećenog raspoređivanja borbenih grupa – tenkova, oklopnih transportera, artiljerije i opreme za podršku, naveo je Maksar u saopštenju koje je preneo Rojters.

Američka televizija CBS njuz javila je prethodno da Sjedinjene Američke Države imaju obaveštajne podatke da su komandanti ruske vojske primili naređenja da započnu invaziju na Ukrajinu.

Izveštač te televizije zadužen za bezbednosna pitanja Dejvid Marin naveo je da komandanti na terenu pripremaju posebne planove kako da manevrišu u svojim sektorima na bojnom polju.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da se jedinice ruske vojske vraćaju u stalne baze nakon završetka planiranih vežbi, među kojima i jedinice sa Krima.

Zapad tvrdi da Rusija priprema „invaziju“ na Ukrajinu, dok Moskva odbacuje te optužbe i ističe da je ugrožena njena bezbednost jer je NATO došao do njenih granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.