U trendu

Manevri CSTO u jeku napetosti pred razgovore s talibanima

DUŠANBE – Vojno-bezbednosni savez Rusije i pet bivših sovjetskih republika (CSTO) započeo je danas do sada najveće vojne artiljerijsko-raketne manevre u Tadžikistanu, nadomak granice sa Avganistanom u jeku napetosti uoči razgovora između novih talibanskih vlasti i velikih regionalnih sila.

Za razliku od drugih severnih suseda Avganistana koji su de facto priznali talibansko vođstvo i započeli uspostavljanje radnih odnosa s Kabulom, Tadžikistan je odbio da prizna ovaj islamistički pokret, a postoje i izveštaji o gomilanju trupa s obe strane granice, prenosi Rojters.

Na manevrima će biti angažovano više od 100 artiljerijskih i raketnih sistema, uz učešće preko 5.000 vojnika, od čega više od polovine čine pripadnici ruskih oružanih snaga, saopštila su ministarstva odbrane Rusije i Tadžikistana.

Jedinice CSTO će uvežbavati artiljerijsko-raketnu baražnu vatru po neprijateljskim položajima s cijem uništavanja vojne opreme i naoružanja i neutralizovanja utvrđenih vatrenih položaja zamišljenog neprijatelja, preneo je ranije Tas s.

Rusija je zabrinuta zbog mogućnosti da se islamiski ekstremisti infiltriraju u bivše sovjetske republike Centralne Azije, koje Moskva posmatra kao svoj južni odbrambeni koridor.

Ruska vojska upravlja i jednom vojnom bazom u ovoj bivšoj sovjetskoj republici i uverila je rukovodstvo Tadžikistana da će priteći u pomoć u slučaju bilo kakvog prekograničnog upada.

Visoka delegacija talibana ove nedelje će doputovati u Moskvu na razgovore u kojima će takođe učestvovati Kina, Pakistan, Indija i Iran, iako su ruski mediji preneli da je jedan visoki ruski zvaničnik izjavio da ne očekuje nikakav napredak.

Zamir Kabulov, specijalni predstavnik predsednika Vladimira Putina za Avganistan, potvrdio je da će se zvaničnici Rusije, SAD, Kine i Pakistana sastati odvojeno u utorak u Moskvi kako bi izneli jedinstven stav o nestabilnoj situaciji u Avganistanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar