U trendu

Manji zemljotresi potresli Azorska ostrva, moguća erupcija

LISABON – Serija manjih potresa, koja već tri dana pogađa portugalsko ostrvo Sao Žorže u azorskom arhipelagu, smeštenom na srednjem Atlantiku, mogla bi da izazove jači potres ili vulkansku erupciju, upozorili su danas stručnjaci za seizmologiju.

Od subote popodne na vulkanskom ostrvu u azorskom arhipelagu zabeleženo je oko 1.329 potresa, magnitude između 1,9 i 3,3, rekao je Rui Markes, šef regionalnog centra za seizmo-vulkanski nadzor (CIVISA).

Sao Žorže, jedno od devet ostrva koja čine Azore, dom je za oko 8.400 ljudi i deo je centralne grupe arhipelaga, koja uključuje popularne turističke destinacije Fajal i Piko, takođe vulkanskog porekla.

Ostrvske opštine su iz predostrožnosti aktivirale planove za vanredne situacije.

„Sve opcije su na stolu. S jedne strane, mogli bismo videti potres veće magnitude koji može uzrokovati razaranja, a s druge, imamo i erupciju kao scenario“, rekao je Markes za radio stanicu „Antena 1“.

Nagli porast seizmičke aktivnosti podseća na serije potresa koji su otkriveni prošle godine pre erupcije vulkana Kumbre Vieha, na španskom ostrvu La Palma, oko 1. 400 kilometara jugoistocno od Azora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar