U trendu

Maribor: Evakuacije zbog dve bombe iz Drugog svetskog rata

MARIBOR – Više hiljada stanovnika Maribora biće evakuisano u četvrtak i nedelju iz svojih domova iz bezbednosnih razloga, a zbog deaktivacije dve neeksplodirane avionske bombe koje su u tom gradu krajem nedelje otkrivene na dve lokacije.

Direktor vatrogasne brigade Maribor Aleš Ciringer rekao je da su bombe teške 250 kilograma i datiraju iz vremena kad su saveznici pred kraj Drugog svetskog rata bombardovali Maribor, jer su se preko njega povlačile nemačke divizije s jugoistoka.

Prema njegovim rečima, prva bomba pronađena je u subotu na gradilištu kod mariborskog trgovačkog centra Europark, dok je druga pronađena dan kasnije na gradilištu u blizini mosta, prenosi Hina.

Kako je rekao prva bomba će biti deaktivirana u četvrtak, zbog čega će iz bezbednosnih razloga od 8 do 16 sati biti potrebno da se isprazni područje u radijusu od najmanje 300 metara od mesta gde se nalazi bomba.

Osim stanara u obližnjim kućama i stanovima kod nalazišta prve otkrivene bombe, privremeno će se tokom radova na njenoj deaktivaciji iseliti i više od hiljadu bolesnika iz obližnje mariborske Univerzitetske klinike.

Druga bomba biće evakuisana u nedelju i tom prilikom biće potrebna još opsežnija evakuacija, jer se ona nalazi na prostoru između glavne železničke i autobuske stanice, u gusto naseljenom centru grada.

Iz bezbednosnih razloga, iz tog dela grada će biti evakuisano stanovništvo u radijusu od 600 metara.

Ciringer je dodao i da su bombe za sada stabilne i sigurne i da okolno stanovništvo nema razloga za strah sve do početka deaktivacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar