U trendu

Marić: Ne postoji strah od grčkog scenarija

ZAGREB – Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić tvrdi da je Hrvatska dubinski spremna za uvođenje evra i da ne postoji strah od „grčkog scenarija“.

„Imali smo kvalitetan i pozitivan Izveštaj za Hrvatsku, u kojem je konstatovano da su Irska i Hrvatska jedine zemlje koje su izašle iz makroekonomskih neravnoteža. Ništa se ne događa jer imamo dobre personalne kontakte, ali i to doprinosi, ali ovo je prvenstveno plod i rezultat dubinskog snimanja svega što smo činili svih ovih godina“, rekao je Marić za HRT.

Dodao je i da od hrvatskog ulaska u evrozonu neće imati korist samo držaava, već i evrozona, odnosno kompletna EU jer je jasan signal dublje i daljnje integracije pojedinih zemlja u evropske tokove.

„Evrozona i članstvo u evrozoni utiču na premije rizika. Nažalost, mi smo u okolnostima nakon dugog razdoblja niskih i negativnih referentnih kamatnih stopa, da kao odgovor na borbu protiv inflacije glavne centralne banke sveta počinju da dižu referentne kamatne stope. Naš ulazak u evropsku monetarnu uniju kroz ovo smanjenje premije rizika može koliko-toliko ublažiti te poraste“, rekao je Marić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar