U trendu

Marin le Pen pod pritiskom zbog lažnih poslova

PARIZ – Francuski ministar pravde Erik Dipon Moreti odbacio je danas kao neosnovanu optužbu liderke Nacionalnog fronta Marin le Pen da je istraga pokrenuta protiv nje politički motivisana.

Ona je tu optužbu iznela posle pisanja nedeljnika Žurnal di dimanš da je Nacionalni pokret organizovao sistem za proneveru evropskih fondova putem otvaranja lažnih radnih mesta za pomoćnike u parlamentu, piše briselski Politiko.

„Le Penova tvrdi da se policija u izveštaju povinovala Ministarstvu pravde. To je dvostruka kleveta. Molim Le Penovu i njene prijatelje da poštuju policiju“, rekao je Dipon Moreti.

Marin le Pen, koja, prema anketama, u trci za predsednika na narednim izborima zaostaje za Emanuelom Makronom, odbacila je tvrdnje lista navodeći da oni nisu ništa novo, dok je nekoliko članova njene stranke navelo da je taj izveštaj politički motivisan.

„To je stari trik, čista manipulacija. Erik Dipon Moreti je znao za to ili je naredio policijski izveštaj. rekao je da će progoniti glasače Nacionalnog pokreta, tako da je sigurno znao za to“, rekao je sekretar pokreta Valeran de Sen Žist.

Odeljenje za borbu protiv korupcije od 2016. godine istražuje nekoliko članova Nacionalnog fronta zbog navodne zloupotrebe evropskih fondova, a 2018. godine Le Penova i još 13 osoba bili su pod istragom i optuženi za korišćenje evropskih fondova radi plaćanja obezbeđenja i stranačnih zvaničnika.

Prema pisanju Žurnal di dimanša, telohranitelj Le Penove je dobijao nekoliko meseci platu od 9.000 evra za privremeni rad na mestu pomoćnika u parlamentu, a to je De Sen Žist demantovao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.