U trendu

Marširalo 12.500 vojnika, Su-25 obojili nebo u boje zastave

MOSKVA – Na Crvenom trgu u Moskvi danas je održana tradicionalna vojna pobede povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Učestvovalo je više od 12.500 vojnika, više od 190 jedinica naoružanja i vojne opreme, kao i 76 aviona i helikoptera.

Početak parade označila su zvona sa Spaske kule na Crvenom trgu, a paradu je predvodio vrhovni komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, koji je paradu predao ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Šojgu je raport za početak parade podneo ruskom predsedniku Vladmimiru Putini, da bi posle izvođenja himne Ruske Federacije počeo defile pešadije.

Prva je marširala četa dobošara u pratnji grupe koja nosi simbole pobede, državne zastave Ruske Federacije i simbole ruskih Oružanih snaga.

Legendarni tenkovi T-34 otvorili su mehanizovani deo Parade pobede. U mehanizovanoj koloni koja je prodefilovala Crvenim trgom bili su najnoviji tenkovi T-72B3M, T-80BVM, T-90M „Proriv“ i T-14 „Armata“.

U koloni su bili i visoko precizni raketni sistemi „Iskander“, sistem „Tornado“ i artiljerijski sistem „Koalicija SV“. Prikazani su i PVO sistem „Pancir“ i kompleks S-400 „Trijumf“.

Vadušni deo Parade pobede u Moskvi otvorila su tri helikoptera Mi-26, koji su najteži helikopteri na svetu, a leteli su i helikopteri Mi-8, Mi-35 i Mi-24 i Ka-52.

Nebo nad glavnim gradom Rusije zaparali su lovci pete generacije Su-57, Il-76, Tu-95, Tu-160, Su-35, kao i pilotske grupe „Striži“ i „Ruski vitezovi“.

Defile je završen naletom šest jurišnih aviona Su-25, koji su nebo obojili bojama zastave Ruske Federacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, u obraćanju sa trbine na crvenom trgu, čestitao Dan pobede i istakao da je pobeda nad nacizmom od kolosalnog, istorijskog značaja za sudbinu celog sveta.

„Dragi naši veterani, klanjamo vam se i zahvaljujemo vam na primeru solidarnosti i ljubavi prema domovini“, rekao je Putin.

Sef ruske države podsetio je na potrebu da se pamti da je upravo sovjetski narod na svojim plećima izneo sve strahote rata i doneo mir ne samo svojoj domovini, već i okupiranoj Evropi.

„U najteže vreme rata, u odlučujućim bitkama, naš narod je bio sam na svom herojskom i teškom putu do pobede“, rekao je Putin.

Parade pobede održane su u 27 gradova širom Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.