U trendu

Mašine iz Beograda koje su brojale glasove u Americi (video)

Ni američki predsednički izbori nisu mogli da prođu, a da Srbija ne dođe u centar pažnje. Softver za mašine koje broje glasove u SAD dolazi iz Beograda, a Sputnjik ekskluzivno objavljuje fotografije prostorija u kojima je radila ta kompanija.
Na slikama se vide mašine za brojanje glasova kompanije „Dominion“ na kojima piše naziv firme, a postavio ih je na sajt za izdavanje nekretnina „City expert“, vlasnik koji im je izdavao prostorije.

Kako saznajemo kanadska kompanija „Dominion“, koja proizvodi mašine za brojanje glasova, proletos je iz ovog prostora preselila svoju kancelariju u Srbiji u druge prostorije koje su takođe u Beogradu.

Kompanija „Dominion“ proizvodi mašine koje se koriste na američkim predsedničkim izborima i pored sedišta u Torontu, američkog dela kompanije u Denveru, ta kompanija ima i kancelariju u Beogradu. Ona se donedavno nalazila na Paliluli, u Ulici Osmana Đikića, a sada je na novoj adresi.

Prema tvrdnjama pojedinih američkih novinara koji izveštavaju iz Bele kuće, upravo u Beogradu nastao je softver korišten na poslednjim američkim predsedničkim izborima.

Američki predsednik i predsednički kandidat Donald Tramp optužio je taj softver za neregularnosti i pripisivanje njegovih glasova protivkandidatu Džou Bajdenu.

Prema izvorima američkih medija, na prethodnim izborima 2016. godine, oko 70 miliona glasača koristilo je ove mašine, a Džordžija ih je uvela prošle godine.

Pravni tim Donalda Trampa tvrdi da su na poslednjim izborima korištene u najmanje 28 država SAD.

Sam predsednik Donald Tramp optužio je ovaj softver da mu je izbrisao 2,7 miliona glasova u celim SAD, te da je veliki broj njegovih glasova, na stotine hiljada, pripisao Džou Bajdenu.

Sa druge strane, američka Bezbednosna agencija za infrastrukturu (CISA), koja se bavi i sajber-bezbednošću izbora, saopštila je, zajedno sa članovima državnih savetodavnih komisija za praćenje izbora, kako „nema dokaza da je bilo brisanja ili menjanja glasova“ i da su predsednički izbori održani 3. novembra bili „najbezbedniji u američkoj istoriji“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)