U trendu

Matarela ponovo izabran za predsednika Italije

Italijanski predsednik Serdjo Matarela izabran je večeras na novi sedmogodišnji mandat šefa države.

On je pobedio u osmom krugu glasanja u Parlamentu osvojivši potrebnu većinu od 505 glasova (prosta većina plus jedan) od 1.009, javio je Asošijeted pres.

Matarela je ranije danas pristao da služi drugi mandat nakon što koalicione stranke nisu uspele da se dogovore oko kompromisnog kandidata za tu funkciju.

Ministarka za regionalna pitanja Marijastela Djelmini pozdravila je, objavljujući njegovu odluku da ostane na funkciji, „osećaj odgovornosti i privrženost zemlji i njenim institucijama“ bivšeg sudije Ustavnog suda, prenela je italijanska Ansa.

Šefovi parlamentarnih stranaka izašli su danas posle sastanka sa Matarelom u predsedničkoj palati navodeći da je „prošlo dobro“.

Vodja Demokratske partije levog centra Enriko Leta zahvalio je Matareli ocenivši da je njegova odluka izbor velikodušnosti prema zemlji i to suštinski, važan i neophodan.

„Mislim da je divan dan za Italiju i važan za italijansku politiku“, rekao je Leta.

Stranke u vladajućoj koaliciji u Italji objavile su danas da su se složile oko ponovnog izbora odlazećeg predsednika Serdja Matarele na to mesto, strahujući za političku stabilnost zemlje u slučaju da ne uspe da se nadje njegov naslednik, prenela je ranije agencija Frans pres.

Matarela (80) je ranije više puta rekao da ne namerava da ostane na toj funkciji. Uprkos tome on je dobio gotovo 400 glasova u sedmom krugu glasanja u parlamentu za predsednika te zemlje, a za izbor je neophodno najmanje 505 glasova.

Mesto predsednika u Italiji je protokolarno, ali on ima važnu ulogu u slučaju političke krize u zemlji gde je politička scena vrlo rascepkana.

Predsednik ima ovlašćenja da raspusti parlament, da imenuje premijera i može da odbije mandat da vladaju koalicijama koje smatra suviše krhikim.

Matarela je već imao vrlo buran sedmogodišnji mandat, izmedju političkih kriza i korona virusa, i nije bio voljan da ostane još jedan mandat. Prema današnjim navodima medijima premijer Mario Dragi je dugo bio na sastanku sa njim pokušavajući da ga ubedi da prihvati novi mandat.

Sicilijanski sudija koji je bio malo poznat pre dolaska na mesto predsednika 2015. godine umeo je diplomatski da upravlja teškom političkom situacijom, što cene sve italijanske partije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar