U trendu

Mediji u regionu na udarnim mestima o izboru patrijarha SPC

ZAGREB – Gotovo svi elektronski mediji u regionu su na udarnim mestima preneli vest da je mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije izabran za 46. patrijarha SPC.

Mediji su preneli kraću biografiju novoizabranog poglavara SPC.

Zagrebački Večernji list piše, pozivajući se na srpske medije, da je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije od prvog dana s narodom koji je pretrpio stravične gubitke posle razornog zemljotresa koji je pogodio Glinu, Petrinju, Sisak i okolna mesta.

Portal Index navodi da je tokom mandata na čelu zagrebačko ljubjanske mitropolije Porfirije slao pomirljive poruke, ali i da se 2016. našao u, kako kažu, skandalu nakon što je objavljen snimak na kojem peva četničku pesmu.

Podsećaju da je mitropolit Porfirije tada saopštio da žali „zbog zloupotrebe i manipulacije videosnimkom na kojem se nalazi u društvu sveštenika koji su pevali četničke pesme“ i zbog jaza između Hrvata i Srba te da tada, kao gost u Čikagu, nije bio u prilici da utiče na sve okolnosti.

Podsećaju i da je iste godine u Jasenovcu izjavio: „Nismo došli da brojimo žrtve, nego da jedni druge molimo za oprost.“

Porfirije je, piše Index, pre nešto više od mesec dana u Petrinji rekao da SPC neće prestati da pomaže stradalima u zemljotresu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.