U trendu

Mej u parlamentu: Odlažemo za sutra planirano glasanje o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je danas poslanicima da odlaže za sutra zakazano glasanje o Bregzitu u parlamentu zbog neslaganja britanskih parlamentaraca koji prete da će odbaciti predlog.

„Odložemo glasanje za sutra“, rekla je Mej.

Ona je dodala da su britanski poslanici i dalje protiv rešenja vezanog za uspostavljanje fizičke granice izmedju britanske pokrajine Severna Irska i Irske.

Britanska premijerka je rekla da je njen predlog sporazuma o razlazu Britanije i EU i dalje „najbolji sporazum o kojem može da se pregovara“.

Ona je pred članovima parlamenta rekla da je za svaki sporazum o Bregzitu potreban kompromis.

Sporazumu koji je Mej postigla s EU protivi se značajan deo njenih konzervativaca, opozicione partije – laburisti i liberaldemokrate, kao i Škotska nacionalna partija, zbog čega su bile minimalne šanse da dogovor prodje britanski parlament.

Očekivalo se da će Mej pokušati da ubedi poslanike da podrže dogovor sugestijom da bi sporni deo u vezi sa Severnom Irskom mogao biti promenjen.

Evropski sud pravde danas je presudio da Velika Britanija jednostrano može odustati od odluke o Bregzitu, koja je usledila pošto je pre dve godine u Velikoj Britaniji 51,9 odsto izašlih glasalo za izlazak, a 48,1 odsto za ostanak u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.