U trendu

Mekoli: Mislim da je general u pravu u vezi mogućeg rata SAD i Kine

VAŠINGTON – Visoko pozicionirani republikanac u američkom Kongresu Majk Mekoli izjavio je danas da su šanse za sukob sa Kinom oko Tajvana „veoma velike“, nakon što je američki general Majk Minihan ranije izazvao zabrinutost dopisom u kojem se upozorava da će SAD voditi rat protiv Kine u naredne dve godine.

U dopisu od 1. februara, objavljenom u petak, general američkog vazduhoplovstva Majk Minihan naveo je u pismu koje je poslao podređenim komandama da mu „intuicija govori” da će SAD zaratiti protiv Kine u naredne dve godine.

I SAD i Tajvan održaće predsedničke izbore 2024. godine, što bi potencijalno stvorilo priliku za Kinu da preduzme vojnu akciju, napisao je Minihan.

Njegovi stavovi ne predstavljaju Pentagon, kako je to saopšteno iz Ministarstva odbrane SAD, ali pokazuju zabrinutost na najvišim nivoima američke vojske zbog mogućeg pokušaja Kine da preuzme kontrolu nad Tajvanom, ostrvom koje Peking smatra svojom suverenom teritorijom, navodi britanska agencija.

„Nadam se da greši… ipak, mislim da je u pravu“, rekao je Majk Mekol, novi predsednik Komiteta za spoljne poslove u Predstavničkom domu američkog Kongresa, prema američkim medijima prenosi Rojters.

Mekol je izjavio da ako Kina ne uspe da mirnim putem preuzme kontrolu nad Tajvanom, onda će, po njegovom mišljenju, „ razmatrati vojnu invaziju“ .

On je optužio demokratsku administraciju predsednika Džozefa Bajdena da „projektuje slabost“, nakon neuspešnog povlačenja iz Avganistana, što bi moglo da učini rat sa Kinom verovatnijim.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je ranije ovog meseca da ozbiljno sumnja da su pojačane kineske vojne aktivnosti u blizini Tajvanskog moreuza znak neposredne invazije Pekinga na ostrvo, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar