U trendu

Meksiko: Nestasica vode pitanje nacionalne bezbednosti

MEKSIKO SITI – Meksiko je proglasio nestašicu vode u severnoj državi Novi Leon pitanjem „nacionalne bezbednosti“, pošto je taj industrijski region poslednjih meseci pogodila jaka suša.

Savezna vlada je u odluci navela da bi vodu trebalo koristiti prioritetno za javnu upotrebu, a da bi postojeće federalne koncesije za vodu privatnim kompanijama mogle biti modifikovane ili smanjene, prneosi Rojters.

„Moći ćemo da garantujemo vodu (u državi Novi Leon) još osam do 10 godina“, rekao je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador na redovnoj pres konferenciji.

Poslednjih meseci poraslo je nezadovoljstvo u gusto naseljenoj oblasti Monterej, gde živi oko 5,3 miliona ljudi, pošto su vlasti uvele redukcije za stanovništvo u snabdevanju vodom, i pored toga što su komercijalne punionice i pivarske kompanije nastavile da crpu milijarde galona vode godišnje, u skladu sa federalnim koncesijama.

U junu su vlasti počele da ograničavaju pristup tekućoj vodi na gradskom području na samo nekoliko sati ujutru, što je dovelo do protesta, pošto su pojedini stanovnici bili bez vode po nekoliko dana, pa čak i nedelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar