U trendu

Melanšon: Predsednik Francuske doživeo izborni poraz

Lider francuske levičarske koalicije, Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes), Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) izjavio je večeras da je predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) doživeo izborni poraz posle drugog kruga parlamentarnih izbora, javlja francuska TV mreža Frans24 (France24).

„To je potpuno neočekivana situacija. Poraz predsednikove partije je potpun i jasne većine nema na vidiku“, rekao je Melanšon pristalicama u Parizu.

Melanšon, inače lider radikalno levičarske stranke Nepokorena Francuska, rekao je da su rezultati „iznad svega izborni poraz Makrona i njegovih saradnika“ i da je to „moralni poraz“ onih koji „non-stop svima drže lekcije „.

„Francuska je rekla svoje i to, moramo priznati, nedovoljno jakim glasom, jer je apstinencija još uvek prevelika, što znači da veliki deo Francuske ne zna kome da se okrene“, dodao je Melanšon.

Makronovi centristi okupljeni u koaliciji Zajedno (Ensemble) izgubili su večeras apsolutnu većinu u parlamentu posle drugog kruga izbora, rezultati su izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Ukoliko to bude zvanično potvrdjeno, to će biti veliki korak unazad za francuskog predsednika, koji će morati da sklapa dogovore i saveze za sprovodjenje svojih reformi tokom narednih pet godina predsedničkog mandata.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, Makronova centristička koalicija Zajedno (Ensemble) osvojila je izmedju 200 i 260 mesta, dok je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 od ukupno 577 mesta u parlamentu.

Na drugom mestu je levičarski savez koji predvodi Melanšon, sa 150 do 200 poslaničkih mesta.

Ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen (Marine) dobiće od 60 do 100 mesta, što za tu stranku predstavlja značajan napredak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar