U trendu

Merkel: Biću kancelarka pune četiri godine

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da namerava da pune četiri godine bude kancelarka, nakon što su njeni konzervativci osvojili najviše glasova na izborima, ali smatra da formiranje vlade u njenoj zemlji nije „najhitniji slučaj“ u Evropi.

„Moja prošlogodišnja odluka (o kandidaturi za pun mandat) nije zavisila od procenta glasova koje sam dobila“, rekla je Merkelova, preneo je Rojters.

Nemačka kancelarka je izrazila uverenje da su glasači sada rekli svoje i da bi partije trebalo da prihvate ishod izbora i pokušaju da formiraju vladu, izbegavajući nove izbore.

Merkel je rekla da ne zna kada će Nemačka dobiti novu vladu, ali smatra da njena zemlja nije „najhitniji slučaj“ u Evropi, podsetivši da Holandija, mesecima posle izbora, još nema novu vladu, prenosi AP.

„Uveriću svoje kolege da će Nemačka delovati odgovorno u fazi u kojoj smo tokom tranzicije“, poručila je kancelarka.

Merkel se suočava sa komplikovanim zadatkom formiranja nove vlade posle nedeljnih izbora, pošto njen dosadašnji koalicioni partner, socijaldemokrate, najavljuje da će preći u opoziciju, pa će ona sada razmotriti tročlanu alijansu sa dva nova partnera, što bi moglo da potraje nedeljama ili čak mesecima, navodi američka agencija.

Prema zvaničnim preliminarnim rezultatima, demohrišćani Angele Merkel su na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojili 33 odsto glasova, a prate ih socijaldemokrate sa 20,5 odsto.

Na trećem mestu nalazi se AfD sa 12,6 odsto glasova, a iza nje – Slobodna demokratska partija sa 10,7 odsto.

Levica je osvojila 9,2 odsto, dok su Zeleni osvojili 8,9 odsto glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar