U trendu

Merkel i Moravjecki položili cveće uz Zid smrti u Aušvicu

Nemačka kancelarka Angela Merkel i poljski premijer Mateuš Moravjecki položili su danas cveće uz Zid smrti u bivšem nacističkom logoru smrti Aušvic-Birkenau i odali poštu žrtvama koncentracionog logora, najvećeg koji je Hitlerova Nemačka podigla tokom Drugog svetkog rata u okupiranoj Poljskoj.

Angela Merkel u Aušvic dolazi prvi put tokom svojih mandata i nakon Helmuta Šmita i Helmuta Kola treći je nemački kancelar koji obilazi logor koji je postao simbol monstruoznosti Holokausta.

Povod da Merkel oda poštu milionima žrtava Holokausta i žrtava samog logora u kome je ubijeno, najviše u gasnim komorama preko 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i  pripadnika drugih evropskih naroda, je 10. godišnjica osnivanja medjunarodne Fondacije Aušvic Birkenau.

Ta fondacija od vlada i medjunardonih donatora prikuplja novac za renoviranje, konzervatorske radove i održavanje kompleksa logora.

Već pri osnivanju fondacije čiji cilj je bio da prikupi 120 miliona evra, Nemačka je uplatila polovinu svote.

Sada je kancelarka Merkel najavila da će Nemačka uplatiti još 60 miliona evra, kako bi se zahvaljući darovima iz 30 zemalja sveta našao novac za konzervatorske radove i izbeglo da memorijalni kompleks važan za celo čovečanstvo postane ruševina.

Merkel i Moravjecki govore kao glavni gosti na obeležavanju desetogodišnjice od osnivanja  Fondacije a zajedno će kasnije položiti vence i zapaliti sveće pred glavnim Spomenikom žrtvama Holokausta ispred ruševina nekadašnjih gasnih komora.

Dok je kancelar Kol odabrao ćutnju, jer čovek u Aušvicu ostaje nem pred zlom koje čovek može da nanese drugom, kancelar Šmit je odabrao da govori, jer, kako je 1977. godine kazao, u Aušvicu je na mestu ćutnja ali jedini ko ne sme tu da ćuti jeste kancelar Nemačke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.