U trendu

Micotakis: Izbeći ishode koji podstiču na agresiju u Evropi

ATINA – Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je danas da je ruski rat u Ukrajini prekretnica u Evropi, naglašavajući da se mora izbeći bilo kakva vrsta ishoda koji bi mogao da podstakne agresiju drugih nacija na kontinentu.

Grčka, koja ima dugogodišnje sporove sa daleko većim susedom Turskom, koji su ih doveli na ivicu rata tri puta u poslednjih pola veka, izrazila je „snažnu podršku Ukrajini u njenom ratu protiv ruske invazije“.

„Bitka za Ukrajinu nije samo još jedan događaj na međunarodnoj sceni, već je to prekretnica u evropskom putu“, rekao je Micotakis u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu.

On je rekao da svet danas mnogo „duguje Ukrajini kako bi bila sprečena bilo kakva vrsta svršenog čina koji bi sutra mogli da imitiraju novi potencijalni stvaraoci nevolja“.

Micotakis je napomenuo da je mislio na „konstantno agresivno ponašanje Turske“, navodeći da je situacija sve zategnutija u poslednje dve godine.

Rojters navodi da, iako članice NATO-a, dve zemlje imaju decenijama stare sporove oko niza pitanja, uključujući teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i prava na istraživanje energije u istočnom Mediteranu.

Dodaje se da su nedavne svađe bile fokusirane na grčka ostrva u blizini turske obale, a Ankara optužuje Atinu da tamo održava vojno prisustvo kršeći sporazume.

Grčka se suprotstavlja tome navodeći da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom i da samo brani svoja ostrva pred turskim neprijateljstvom.

„Jedno je sigurno, ne treba nam novi revizionizam i oživljavanje imperijalnih fantazija“, rekao je Micotakis i dodao da Grčka neće tolerisati bilo kakvo dovođenje u pitanje njenog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar