U trendu

Micotakis za ispravljanje greške u vezi sa MKD i AL

LONDON – Premijer Grčke Kirijakos Micotakis pozvao je Evropsku uniju da otvori pregovore o učlanjenju sa Severnom Makedonijom i Albanijom sledeće godine, ocenjujući kao grešku neslaganje francuskog predsednika Emanuela Makrona u vezi s tim pitanjem.

Micotakis je u intervjuu za Fajnenšl Tajms izrazio nadu da će ova greška biti ispravljena.

On je pozvao Makrona da reafirmiše proširenje EU na Zapadn Balkan jer je to, kako je rekao, geopolitički cilj, te da uradi ono što su učinili njegovi prethodnici u Parizu kada su se zalagali za pridruživanje Grčke pre četiri decenije.

„Ako posmatramo geopolitički kontekst, jasno je da evropski put mora biti otvoren za ceo Zapadni Balkan, pod uslovom da zemlje ispunjavanju uslove. To nije automatski proces, ali će se u protivnom praznina popuniti na drugi način. Podsetimo se na Grčku 1979. godine kada je tadašnji francuski predsednik doneo hrabru odluku gledajući širi geopolitički kontekst da Grčka mora da pripada Evropi kako bi se prevazišla trauma iz perioda vojne hunte“, objašnjava Micotakis.

On je kazao da je pitanje da li je Grčka bila tada spremna da se pridruži, ali tvrdi da je to bila geopolitička odluka važna za budućnost zemlje.

Upitan o ruskom uplitanju na Zapadni Balkan, Micotakis je rekao da je bio zabrinut, da je i dalje zabrinut i da će biti zabrinut po tom pitanju, te da upravo zbog toga smatra da Evropski savet treba da preispita svoju odluku o početku pregovora sa Skopljem i Tiranom u 2020. godini.

Grčki premijer je kritikovao francuskog predsednika Makrona zbog njegove izjave da je NATO „klinički mrtav“, dodajući da su određene primedbe Makrona na račun Alijanse na mestu, ali da je koristio izraze i ocene koji mogu biti kontraproduktivni.

„Ponekad je i samo izražavanje jako bitno, jer na kraju može doći do neočekanih rezultata“, primetio je Micotakis i dodao da je jedna stvar reči da NATO treba da se reformiše, a potpuno je drugo reči da je NATO klinički mrtav.

Rekao je da se slaže s tim da Evropa u celini treba da razvije bolje odbrambene sposobnosti, ali je takođe kazao da je odbacivanje NATO kao stuba mira u post-svetskom ratu ideja koja ide predaleko po njegovom ukusu.

Takođe, grčki premijer je pomenuo probleme koje njegova zemlja ima s Turskom, navodeći da je Makron žestoko kritikovao upad Turske u Siriju bez konsultacije sa saveznicima u vojnom savezu, ali bi, kazao je, voleo da može da razgovora o svim problemima u okvirima Alijanse.

Britanski list podseća da je Micotakis bio protiv Prespanskog sporazuma, ali kada je došao na vlasti obečao je da će poštovati sporazum i podržao kandidaturu Severne Makedonije za početak pristupnih pregovora sa EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.