U trendu

Milanović odlikuje jednicu HVO koju je vodio ratni zločinac

ZAGREB – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović dodeliće u četvrtak, na godišnjicu operacije Oluja, odlikovanja jedinicama Hrvatskog veća odbrane (HVO) i to onim koje se dovode u vezu s ratnim zločinima.

Prema pisanju zagrebačkog Večernjeg lista, jedno priznanje je namenjeno Vojnoj policiji HVO, a drugo jednici za posebne namene koja je delovala na području tadašnje paradržave Herceg-Bosne.

Upravom vojne policije HVO komandovao je Valentin Ćorić, jedan od osuđenih na Haškom sudu u slučaju Prlić i ostali, koji je kažnjen sa 16 godina zatvora, podseća Večernji.

U presudi Haškog suda piše da je Ćorić do 10. novembra 1993. godine igrao ključnu ulogu u funkcionisanju mreže zarobljeničkih centara HVO, kao i da je doprineo da se „hiljade Muslimana drže u zatočeništvu pod teškim uslovima, da se prebijaju, zlostavljaju i ponižavaju“, navodi se u tekstu.

List podseća da je u Vojnoj policiji HVO služio i Berislav Pušić, još jedan osuđenik na dugogodišnju kaznu u slučaju Prlić i ostali, čovek koji je kasnije imenovan za šefa Službe za razmenu i Komisije za zarobljeničke objekte.

Milanović bi mogao da odlikuje i Željka Džidića, komandanta 3. čete Vojne policije HVO u Mostaru, koji je u oktobru 2011. godine pobegao u Hrvatsku neposredno pre početka ponovljenog suđenja za ubistva zarobljenih pripadnika Armije BiH počinjenih 1993. godine u Mostaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.