U trendu

Milanović: Šmit od Ambasade HR u Sarajevu dobio – sikter

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je danas diplomatsku notu, koju je visoki predstavnik u BiH uputio Ambasadi Hrvatske u Sarajevu, zbog njegovih izjava i ponovio da je Kristijan Šmit u BiH ilegalno, kao i da je produžena ruka, kako je naveo, „vrlo mutnih i čudnih krugova u BiH, s problematičnim ovlašćenjima“.

„Žalio se (Šmit) Ambasadi Hrvatske u BiH? A šta mu je Ambasada odgovorila? Sikter – tako se kaže u Bosni“, rekao je Milanović.

Milanović je rekao da je reč o čoveku koji je u BiH ilegalno i ne želi da koristi ovlašćenja da bii se usvojile izmene Izbornog zakona.

Prema njegovim rečima, ŠSmit se kad god treba „mača laća“, te „lati i povlači iz korica svoja takozvana ovlašćenja i interveniše u sistemu izbora, jer je očigledno da postoje neki kriterijum koje mu neko šapuće i neko deluje“.

„Taj visoki predstavnik može da radi šta hoće, utamničiti ljude, menjati zakone. Visoki predstavnik je ništarija, a (hrvatski premijer Andrej) Plenković je izdajnik“, rekao je Milanović.

Milanović je oštro kritikovao lidere Hrvatske i EU zbog nedavanja statusa kandidata BiH. Evropski savet je optužio za cinizam, te da ne žele da menjaju izborni zakon u BiH jer planiraju krađu na izborima, pišu hrvatski mediji, prenela je Srna.

„Kada će BiH dobiti status kandidata? Nikada jer nekima ne odgovora da se to ispuni, a to neće biti ni pre izbora jer žele da ih pokradu“, naveo je Milanović.

On je ocenio da je ovo hrvatska politička tragedija, da su Plenković i ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izdali Hrvate i Hrvatsku, nametnuvši dodatne uslove za BiH za sticanje statusa kandidata.

Milanović je usporedio BiH s Ukrajinom i naglasio da je BiH, i pre sukoba u Ukrajini, bila Švajcarska.

„BiH je za Ukrajinu bila Švajcarska, ne svojom voljom jer ima kvazi kolonijalnu upravljačku strukturu koja poslednjih 10 godina nije radila ništa“, rekao je hrvatski predsednik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar