U trendu

Milanović više neće biti najbolje plaćeni funkcioner

RIJEKA – Hrvatski predsednik Zoran Milanović više neće biti najbolje plaćeni državni zvaničnik, već će to sada biti predsednik Ustavnog suda, piše danas riječki Novi list.

To je, navodi se, samo deo promena koje predlaže vlada novim načinom obračuna plata državnih funkcionera.

Osnovica za obračun njihovih plata ubuduće će biti jednaka osnovici za obračun plasta državnih službenika, što znači da u istoriju odlazi osnovica za državne funkconere koja se nije menjala od 2014. godine i koja je za 2.800 kuna manja od one za državne službenike.

Kako bi ublažila rast zarada državnih zvaničnika, nakon povećanja osnovice, vlada je odlučila da smanji koeficijente, što će praktično značiti da najvišu zaradu među zvaničnicima više neće imati predsednik države.

Koeficijent za obračun zarade predsednika je do sada bio 9,30, dok je za platu predsednika Ustavnog suda bio 7,86.

To znači da je predsednik države imao bruto plaću nešto veću od 36.000 kuna (jedan evro vredi oko 7,5 kuna), dok je predsednik Ustavnog suda imao bruto platu od 31.282 kune. Ista je bila i bruto plata premijera i predsednika sabora.

Po novim pravilima svima će, uprkos smanjenju koeficijenta plate ipak rasti, pa će tako na prvom mestu biti predsednik Ustavnog suda s bruto zaradom od 39.241 kune, dok će placta predsednika Republike iznositi 38.381 kunu. Za više od hiljadu kuna raste i bruto plata premijera i predsednik sabora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar