U trendu

Milanović: Vlada narušava partnerske odnose HR i SAD

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović je na iznenada zakazanoj konferenciji za novinare ponovo osuo paljbu po vladi, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru odbrane Mariu Banožiću, za kojeg je rekao da laže i da je cela vlada pod teretom korupcije.

Milanović je rekao da mu nije jasno zašto je vladi potrebno toliko vremena da sprovede odluku u vezi sa ponudom vlade SAD o kupovini više polovnih borbenih vozila tipa Bredeli.

Za njega je, kazao je, ta odluka već doneta, uz podsećanje da je ministar Banožić upravo zbog toga letos bio u Pentagonu.

Pritom je primetio da ne zna da li je Banožić tada tamo sve shvatio s obzirom na to da, kako je kazao, ne zna engleski.

Milanović je rekao i da je opremanje Hrvatske kopnene vojske jedno od strateških pitanja za zemlju i podsetio da je razmatranje američke ponude počelo još 2017. na inicijativu Hrvatske i tadašnjeg ministra odbrane Damira Krstičevića.

Naveo je i da je program rada vlade za period 2020. – 2024. predviđa da će do 2021. dovršiti opremanje HV-a vozilima Bredli.

Ponovio je da se po svim elementima ove ponude praktično radi o donaciji s obzirom na to da je ukupna cena otprilike 150 miliona dolara plus PDV, kao i da se ponuda zasniva na kombinaciji donacije, ulaganja i kupovanja opreme, dok su vozila odabrali hrvatski stručnjaci.

„Često imam posla s dibidusima“, rekao je predsednik hrvatske države i upozorio da preispitivanje američke ponude u poslednjem trenutku narušava partnerske odnose sa SAD.

„Stvara se utisak kao da Amerikanci žele da nas nasankuju i uvale nam nešto loše, neko staro gvožđe“, rekao je Milanović i dodao da se Amerikancima čudi na tolikom strpljenju.

Podsetio je da vlada ima rok do kraja januara da odluči, a ako ponuda SAD ne bude realizovana, Milanović je najavio da će tražiti odgovornost onih koji u tome učestvuju, pre svih premijera Plenkovića.

Podsetio je i da je reč o 84 vozila borbena vozila 62 topa, 34 mitraljeza, kao i 41 radiouređaj.

Ponuda uključuje i finansijsku donaciju od 45 miliona dolara, simulatore, transfer, rekao je Milanović.

Predsednik je istakao da sve ovo pokazuje da Plenkovićevi ljudi ne znaju da rade svoj posao ili da, kako je rekao, on nema poverenje u njih.

Za njega je kaže najodgovorniji Plenković, jer se ovde ne radi o donošenju, već o sprovođenju odluke.

Na pitanje da li on požuruje ovu nabavku iz ličnog interesa, Milanović je rekao da je njegov interes jaka Hrvatska.

Pritom je istakao da veruje Krstičeviću, bivšem ministru odbrane, a ne Banožiću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.