U trendu

Minin: Veća aktivnost stranih plovila oko Severnog toka 2

MOSKVA – Strani ratni brodovi i plovila pokazuju veću aktivnost u području gasovoda Severni tok 2, izjavio je juče Andrej Minin, direktor filijale Severnog toka 2 AG, operatera projekta, ocenjujući da je reč o „očigledno planiranim i pripremljenim provokacijama“.

„Veća aktivnost mornaričkih brodova, aviona i helikoptera i civilnih plovila stranih država, čije su akcije često jasno provokativne. primećuje se u radnom području nakon ponovne izgradnje obalnog segmenta gasovoda Severni tok 2“, rekao je Minin, prenosi Tas s.

Minin je primetio da su strane aktivnosti oko brodskih cevovoda u poslednje vreme pojačane, poput podmornice koja je 28. marta izronila na udaljenosti manjoj od propisane, a poslednjih meseci zabeležene su „opasnije nesreće“ koje su bile povezane sa ulaskom ribarskih brodova u bezbedno područje, rekao je Minin.

Dejstva mornaričkih, vazduhoplovnih i civilnih plovila stranih država koja krše bezbedno područje projekta „stvaraju stvarnu pretnju od nezgoda sa nepredvidivim posledicama“, primetio je on.

„Ovo se odnosi na očigledno planirane i pripremljene provokacije, uz upotrebu ribarskih brodova, kao i pomorskih brodova, podmornica i letelica u svrhu ometanja ekonomskog projekta. To je verovatno slučaj bez presedana takve vrste u istoriji“, naglasio je Minin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.