U trendu

Ministar pravde potvrdio hapšenje Do Kvona i Hon Čang Juna

PODGORICA – Crnogorski ministar pravde Marko Kovač potvrdio je danas hapšenje dvojice državljana Južne Koreje Do Kvon i Hon Čand Jun, za kojima je raspisana poternica i zbog falsifikovanja isprava, te da im je nakon toga određen pritvor.

Potvrdio je i da su im juče predstavnici Južne Koreje, u Ministarstvu pravde, uručili molbu za izručemje Do Kvona i Čand Juna, a da su njihovo izručenje još ranije tražile Sjedinjene Američke Države.

Kovač je objasnio da se uslovi za početak postupka ekstradicije stvaraju određivanjem ekstradicionog pritvora, ili uručenjem molbe, što se u konkretnom i dogodilo.

U zavisnosti od dinamike postupka koji se vodi pred Osnovnim sudom, zavisi kada će biti saslušani u Višem sudu u predmetu zbog ekstradicije.

Kovač je kazao da to kojoj državi će Do Kvon i Čand Jun biti izručeni, zavisi od težine izvršenja krivičnog dela, mesta izvršenja, redosleda dostavljanja zahteva za izručenje…

Kovač je kazao da u ovom trenutku ne može govoriti o tome koja država ima prednost.

Ukoliko državljani Južne Koreje budu pravosnažno osuđeni u Crnoj Gori, državama koje su tražile njihovo izručenje mogu biti izručeni tek nakon što izdrže kaznu na koju su osuđeni.

Kovač je kazao da su obe države koje su tražile izručenje, tražile i računare zaplenjene od Do Kvona i Čand Juna.

Kovač je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da su SAD zasada tražili samo izručenje Do Kvona, diplomatskim putem, i da sa vlastima Srbije nije komunicirao zbog tog slučaja, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.