U trendu

Ministar: Probleme moguće rešavati isključivo dijalog

SOLUN – Srbija u potpunosti podržava dalje intenziviranje regionalne saradnje kao suštinske baze za stabilnost regiona, uz duboko uverenje da je političke i ekonomske probleme moguće rešavati isključivo putem otvorenog i kontinuiranog dijaloga, izjavio je danas ministar spojnih poslova Nikola Selaković na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Solunu.

Obraćajući se u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Selaković je konstatovao da je osnovni motiv i smisao unapređenja saradnje i bližeg povezivanja u našem regionu razvoj i modernizacija naših društava, odnosno dobrobit svih građana regiona.

Poručio je da je regionalna saradnja jedan od dugogodišnjih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije koji se ostvaruje i aktivnim učešćem u brojnim regionalnim inicijativama i procesima, ali i iniciranjem novih uspešnih oblika regionalne saradnje.

„Posvećenost vlade i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića regionalnoj saradnji se videla upravo u trudu koji smo, zajedno sa našim prijateljima iz Albanije i Severene Makedonije, uložili u pokretanje inicijative usmerene ka olakšavanju slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, koju danas nazivamo Otvoreni Balkan, a koja ostaje otvorena za sve zainteresovane strane sa zapadnog Balkana“, kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, nadamo se da će produbljivanje ekonomske povezanosti, ukidanje graničnih carinskih kontrola i ostalih prepreka koje stoje na putu slobodnom kretanju u regionu, kao i mogućnost zapošljavanja u čitavom regionu, doprineti smanjenju odliva stanovništva i radne snage.

„Važno je da uvek imamo u vidu da regionalne inicijative nisu alternative evropskim integracijama, naprotiv, one su u potpunosti u skladu sa njima“, rekao je šef srpske diplomatije i dodao da se moramo okrenuti budućnosti i nastaviti da radimo zajedno, uvažavajući jedni druge, a pre svega, uvažavajući zajedničke interese.

I ovom prilikom, ministar Selaković je naveo da Srbija iskreno žali zbog sukoba na istoku Evrope, podsetivši na doslednu privrženost Srbije poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava.

Ministar je podsetio da je upravo sukob u Ukrajini doveo do pojave globalne krize pre svega u oblasti energetske bezbednosti, i poremećaja na globalnom tržištu hrane, energenata i kapitala.

„Uprkos svemu navedenom, Srbija nije u prethodnom periodu zaustavila rad ni na jednom od strateških projekata. I u narednom periodu nastavićemo da ulažemo napore u cilju obezbeđivanja energetske efikasnosti, razvoja infrastrukture i implementacije projekata u oblasti obnovljive energije“, naveo je šef srpske diplomatije, saopšteno je iz Kabineta ministra Selakovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar