U trendu

Ministar: Više od 50.000 policajaca na dan izbora u Francuskoj

Više od 50.000 policajaca i žandarma biće rasporedjeno na dan prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj 23. aprila, kada će biti otvoreno 67.000 biračkih mesta, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Matijas Fekl.

„U Francuskoj će biti rasporedjeno 50.000 policajaca i žandarma da bi obezbedili 67.000 biračkih mesta. Policija će imati podršku vojske“, rekao je Fekl u intervjuu za francuski nedeljnik Žurnal di dimanš (Journal du dimanche).

Fekl je rekao da je upućeno cirkularno pismo svim policijskim prefekturama da preduzmu i dodatne preventivne mere u slučaju potrebe za intervencijom.

Francuski ministar je naveo da pored terorističke pretnje, policija treba da štiti gradjane od eventualnih ekstremističkih okupljanja izmedju dva kruga izbora, od 23. aprila do 7. maja, naveo je nedeljnik na sajtu.

„Nijedna pretnja nije isključena. Naš cilj je da gradjanima omogućimo da slobodno i mirno glasaju“, rekao je Fekl.

Ministar je podsetio da će to biti prvi predsednički izbori dok je u Francuskoj na snazi vanredno stanje, uvedeno pre više od dve godine, posle terorističkih napada u Parizu januara 2015. godine.

Fekl je rekao da se mere bezbednosti sprovede i pre svakog predizbornog skupa predsedničkih kandidata.

Francuski ministar je najavio i bezbednosne mere za prenošenje rezultata preko interneta.

Francuzi će u prvom krugu izbora birati medju 11 kandidata.

Prema poslednjim anketama, favoriti za pobedu u prvom krugu su kandidat centra Emanuel Makron, kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen, ali su u trci i treći i četvrti po popularnosti, kandidat desnice Fransoa Fiijon i kandidat radikalne levice Žan-Lik Melanšon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.