U trendu

Ministarstvo CG osudilo kamenovanje autobusa: Varvaski čin

PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava osudilo je kamenovanje autobusa na Cetinju, u kojem su bila deca iz Nikšića, kao i svaki vid pokazivanja nasilja nad onima koji su drugačije nacije ili veroispovesti.

Iz ministarstva su naglasili da su ovakve radnje zakonom strogo zabranjene, a sa moralnog aspekta u potpunosti nedopustive.

„Ovakav varvarski, anticivilizacijski i antievropski čin mora biti predmet dubokog ispitivanja od strane nadležnih organa, odnosno Uprave policije i tužilaštva, kao i Ombudsmana. Napad na autobus pun dece, vernika, i to za vreme najznačajnijeg hrišćanskog praznika, može se tumačiti kao zločin podstaknut mržnjom ili netrpeljivošću“, saopšteno je iz tog resora.

Ističu da svi koji teže da Crna Gora u pravom smislu reči bude slobodna, multinacionalna i multikonfesionalna država moraju biti spremni da osude takvo delo.

„Ovim putem podsećamo da je Cetinje grad koji je oduvek okupljao narode sa svih strana sveta i da nečovečne radnje, poput kamenovanja autobusa koji prevozi decu druge nacionalnosti, ozbiljno preti da ukalja imidž koji je Cetinje kao diplomatsko sedište gradilo vekovima. Apelujemo na građanke i građane Cetinja, ali i širu javnost, da pokažemo lepotu Prestonice i cele Crne Gore i ujedinimo se u različitostima“, zaključuje se u saopštenju.

Za sada još neidentifikovana grupa Cetinjana kamenovala je u ponedeljak autobus sa decom iz Nikšića, koja su prethodno pevala „Veseli se, srpski rode“ i igrala kolo ispred Cetinjskog manastira.

Incident je policiji prijavio vozač autobusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.