U trendu

Ministarstvo finansija Kipra: Zamrznuto više od 1,2 milijarde evra ruske imovine

Kiparsko ministarstvo finansija saopštilo je danas da je zamrznuto oko 1,2 milijarde evra imovine u ruskom vlasništvu kojom upravljaju kompanije registrovane na Kipru u skladu sa sankcijama uvedenim Rusiji posle početka njene invazije na Ukrajinu.

U saopštenju se navodi da se „ogromna većina“ te imovine nalazi u kreditnim institucijama Evropske unije i da su pored toga banke na Kipru zamrzle 105 miliona evra.

Ministarstvo je izdalo saopštenje kao odgovor na prošlonedeljni komentar evropskog komesara za pravosuđe Didijea Rejndersa da Kipar kasni sa zamrzavanjem imovine u ruskom vlasništvu.

Rejnders je rekao da je Kipar prijavio iznos od oko 100 miliona evra, dok su sve druge zemlje članice EU zamrzle rusku imovinu u vrednosti od po dve do četiri milijarde evra.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je to greška zbog toga što je Evropska komisija dobila nepotpune informacije i da je ona ispravljena ažuriranjem relevantne baze podataka.

Kiparska vlada pojačava nadzor kako bi osigurala poštovanje međunarodnih sankcija osnivanjem specijalizovane jedinice po uzoru na britansku Kancelariju za implementaciju finansijskih sankcija (OFSI), navodi ministarstvo.

Kiparska vlada takođe želi da se pridruži programu Evropske komisije o podršci „efikasnoj i jednoobraznoj primeni sankcija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar