U trendu

Ministarstvo odbrane Japana traži veći vojni budžet

TOKIO – Japansko ministarstvo odbrane traži dodatno povećanje godišnjeg vojnog budžeta za fiskalnu godinu koja počinje 1. aprila, s ciljem da se, kako prenosi Rojters, suprotstavi rastućoj moći susedne Kine.

U budžetskom predlogu ministarstva, objavljenom danas, traži se povećanje vojne potrošnje za 2,6 posto, na rekordnih 5,48 biliona jena (49,93 milijardi dolara).

Japan je prošle godine, kako se navodi, identifikovao Kinu kao glavnu pretnju po nacionalnu bezbednost, nagoveštavajući u jednom političkm dokumentu objavljenom u julu moguću „krizu“ zbog odnosa Kine i Tajvana, koji leži blizu japanskih ostrva u Istočnokineskom moru.

Zvaničnici japanskog Ministarstva finansija će razmotriti i možda izvršiti neke izmene u predlogu vojnog budžeta pre nego što ga pošalju na odobrenje vladi premijera Jošihide Suge.

Povećanje potrošnje na odbranu, ocenjuje Rojters, nije dovoljno da Tokio održi korak sa kineskim vojnim budžetom, koji će sledeće godine porasti za 6,8 procenata i koji je već sada za oko četiri puta veći od japanskog, a po veličini je odmah iza Sjedinjenih Država.

Ministarstvo obrane Japana je taksativno navelo plan potrošnje sredstava za vojsku, koji uključuje kupovinu 12 borbenih stelt aviona Lokid Martin F-35, te razvoj prvog domaćeg mlaznog lovca u poslednje tri decenije. Planirano je da taj projekat, koji vodi kompanija Micubiši Hevi Indastriz, bude završen 2030-ih, a koštaće oko 40 milijardi dolara.

Pored toga, novac se traži za nabavku novih kompaktnih ratnih brodova, za kupovinu i razvoj raketa većeg dometa za gađanje udaljenih neprijateljskih ciljeva, uključujući kopnene baze, zatim za širenje svemirskog arsenala naoružanja koji obuhvata satelite i lasere za praćenje ciljeva izvan atmosfere, kao i za jačanje odbrane od sajber napada, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.