U trendu

Ministarstvo osudilo ustaštvo maturanata u Slavonskom Brodu

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja najoštrije danas je osudilo slučaj maturanata u Slavonskom Brodu, koji su se fotografisali sa ustaškim pozdravom.

Maturanti Industrijsko-zanatske škole u Slavonskom brodu pozirali sa podignutom desnicom u znak pozdrava, obučeni u maskrine pantalone i crne majice na kojima je pisalo „za norijadu spremni“, poput ustaškog pokliča „za dom spremni“.

Ministarstvo je zatražilo da se rukovodstvo škole izjasni o ovom slučaju kako bi, kažu, dobili detaljnije informacije.

„U svakom slučaju, najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a Ministarstvo će nakon izjašnjavanja škole preduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvereni smo da će i druge nadležne službe i institucije npr. škola, Državno tužilaštvo i policija učiniti isto“, navodi se u saopštenju ovog resora.

U hrvatskom pravnom sustavu, podsećaju, podsticanje na nasilje i mržnju kažnjava se po nekoliko zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije, kao i Krivičnom zakonu za koji prekršajne, odnosno krivične prijave podnose Državno tužilaštvo i policija.

Učenici škole u Slavonskom Brodu pozirali su u ustaškom maniru u učionici, a sa njima je bila i profesorka hrvatskog jezika, koja je fotografiju objavila na Fejsbuku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar